Sabtu, Januari 07, 2012

Misteri Bangsa Melayu


Gambar-gambar diatas adalah sebahagian daripada wajah-wajah bangsa Melayu yang BaArt ambil secara rambang di internet.Namun persoalan utama bukanlah milik siapa wajah-wajah ini,tetapi berkaitan satu misteri disebalik wajah-wajah ini.

Cuba anda perhatikan wajah orang-orang Melayu disekeliling anda,jika anda perasan,terdapat satu margin perbezaan yang ketara antara wajah-wajah bangsa yang dikenal sebagai Melayu ini.Tidak perlu melihat jauh,lihat sahaja dikalangan sahabat-sahabat kita sendiri,bagaimana perbezaan ini begitu ketara.

BaArt sendiri baru-baru ini berjumpa dengan sahabat lama,duduk berbual panjang sehingga topik Melayu turut disentuh,dan apa yang menariknya,sahabat ini menyuruh BaArt melihat cermin dan memberitahunya,wajah BaArt seakan-akan wajah bangsa mana didunia ini.Peristiwa tersebut menarik minat BaArt untuk menulis entri ini.


Teringat lagi ayat-ayat beliau,

sebab tu penjajah tergesa-gesa mahu menutup sejarah orang melayu Islam...sebab bangsa ni la yang akan bawak panji-panji hitam dari timur..bila bercakap mengenai melayu,jangan dikatakan rasis,sebab muka macam orang mexico pun melayu,muka macam orang eropah pun melayu,muka macam orang cina ngan india pun melayu,muka macam red indian pun melayu,muka macam org arab ngan org afrika pun melayu...boleh dikatakan semua wajah yang ada didunia ni melayu,dan yang paling penting,Islam...macam satu dunia dah Islam..rahsia Allh yang maha agung....


Dari sumber yang BaArt dapat,dikatakan orang Melayu ialah daripada pergerakan kedua manusia dari keturunan Nabi Ibrahim atau dikenali sebagai bani Jawi (keturunan dari isteri Nabi Ibrahim bernamaKeturah) dari pergunungan.Pergunungan mana tu?mungkinkah Himalaya?Dalam bahasa sanskrit,Himalaya bermaksud gunung Melayu.Nama Himalaya dikatakan diberikan oleh Bani jawi ini semasa singgah di Tibet,sebelum meneruskan perjalan ke selatan termasuk Malaysia hari ini.


Mungkin juga perjalanan masa silam Bani Jawi atau orang Melayu ini menyebabkan interaksi yang luas dengan bangsa-bangsa lain hingga menyebabkan kita mewarisi genetik bangsa-bangsa tersebut.Ada juga yang berpendapat Melayu itu adalah ras induk itu sendiri.


Wah-wah,menjadi cikgu sejarah sebentar,haha...


Berbalik kepada apa yang dikatakan oleh sahabat BaArt itu,BaArt rasa ada benarnya,bangsa Melayu disatukan oleh agama Islam,satu ikatan yang kuat,sehinggakan penjajah silih berganti,namun Islam didada bangsa Melayu gagal dicabut. Menurutnya lagi,bangsa Melayu telah dipilih dikalangan bangsa-bangsa lain di Asia Tenggara untuk menyebar dan mengembangkan agama Islam.Mengapa harus malu mengaku Melayu,sedangkan الله memuliakan kita dengan Islam.


Jadi,BaArt mengajak kita sama-sama berfikir dan merenung disebalik kebijaksanaan
الله‎ ini.


p/s---->gambar sekadar hiasan,maaf andai gambar anda yang terpapar...hehe...

4 ulasan:

 1. wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

  BalasPadam
 2. PKTAAN ALLAH TU TAK LENGKAP`

  BalasPadam
 3. Ulasan yang menarik..Betul cuma perkataan Allah je yang tak lengkap....Kalau boleh betulkan. Hehe

  BalasPadam
 4. terima kasih bagi yang mengomen dan yang menegur kesilapan BaArt..

  BaArt akan betulkannya...Terima Kasih sekali lg...

  BalasPadam

Play Strategy Game on MarketGlory

Pengikut

Lihat Juga